Ardèche
De Ardèche ligt in het zuid-oosten van Frankrijk, aan de oostkant van het Centraal Massief, en is één van de acht departementen die samen de regio Rhône-Alpes vormen. De Rhône vormt de natuurlijke grens over 135 km. Door de ligging tussen de Auvergne en de Provence ondergaan het klimaat en de plantengroei van de Ardèche zowel continentale als zuidelijke invloeden.De Ardèche grenst aan het bekende natuurreservaat de Cevennen. De Ardèche vormt samen met de Cevennen en de Auvergne het Centraal Massief.
Het Landschap
Landschappelijk is de Ardèche een erg mooi gebied dat bekend staat om zijn diepe kloven of 'gorges', woeste hoogvlakten, (druipsteen)grotten, kale vulkanische bergen met ronde toppen of 'sucs' zoals de suc de la Croix de Bauzon (1.538 m), en uitgestrekte (kastanje)bossen. Meer dan 30% van de Ardèche wordt bedekt door bossen die vooral voorkomen op steile hellingen en op een hoogte van tussen de 300 en 1.000 meter liggen.Het noorden van de Ardèche staat ook wel bekend als de 'groene Ardèche', met rond de hoofdstad Privas uitgestrekte grasvlakten en bossen.
Het zuiden, 'Ardèche méridionale', is veel woester en heeft een van de meest gevarieerde landschappen van Zuid-Frankrijk met onder andere het Massif du Mézenc, een vulkanisch gebergte dat de continentale waterscheidingslijn vormt tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.
De ronde heuveltoppen die kenmerkend zijn voor het landschap van de Ardèche, en dan met name in het middelgebergte van de Monts du Vivarais, zijn veelal van vulkanische oorsprong en ontstonden tijdens een periode van vulkanische activiteiten waarin ook de Alpen ontstonden. Koepelbergen als de Mont Mézenc, met 1.754 meter de hoogste berg van de Ardèche, de Mont Lozère (1.699 m), de Mont Aigoual (1.567 m) en de Mont Gerbier de Jonc (1.551 m) zijn voorbeelden van bergen met deze typische vorm. Andere landschappelijke vulkanische elementen die in de Ardèche veelvuldig voorkomen zijn kloofdalen zoals de Gorges de l'Ardèche met de bekende Pont d'Arc bij Vallon-Pont-d'Arc, lavaproppen of 'necks' en met water gevulde ronde putten of 'caldera's'. Ook zijn er diverse horizontaal bereikbare grotten en 'avens' of 'abîmes', natuurlijke trechtervormige karstpijpen ontstaan door de werking van koolzuurhoudend regenwater op de zachte kalksteen, zoals Aven d'Orgnac, Grottes de Saint-Marcel en Grotte Chauvet Pont d'Arc, die 500 meter lang, 30 meter breed, 10 meter hoog en pas in 1994 ontdekt is. Uiteraard ontstaan in deze grotten ook de onvermijdelijke druipsteengordijnen, stalactieten en stalagmieten, en waar deze elkaar raken ontstaan pilaren of kolommen.
Map Ardèche
Op onderstaande kaarten staat aangegeven welke plaatsen we reeds bezochten. De kaart is inzoombaar en aanklikbaar en linkt door naar meer details van de bezochte gebieden en gemaakte wandelingen.